Bakgrund till uppdraget:

För omställningen till #klimatpositivt krävs klimatmässigt viktiga verksamheter och produkter. Företaget X har förutsättningar att producera biokol med organiskt avfall, men behövde utreda marknadspotentialen för produkten för att kunna motivera en investering i en biokolsanläggning. Klimpo fick i uppdrag att med denna utredning kartlägga avsättningsmöjligheter och intresset för biokol samt potentiella intäkter för biokolen.

Kort om resultatet:

Biokol är ett poröst, kolhaltigt material framställt genom pyrolys av växtbiomassa, med användningsområden som jordförbättring, rening och som ersättning för fossilt kol. Biokolets unika egenskap att lagra kol långsiktigt gör det till en viktig kolsänka, som kan bidra till Sveriges klimatpositiva mål år 2045 och EU:s motsvarande mål år 2050.

Globalt bedöms biokol kunna utgöra en kolsänka på 300–2 000 miljoner ton koldioxid per år, vilket motsvarar en produktion av 120–800 miljoner ton biokol. För Sverige, där klimatmålet år 2045 kräver kolsänkor motsvarande 10,7 miljoner ton biogen koldioxid, skulle 1 % av detta kunna komma från biokol, vilket motsvarar 43 000 ton per år. Den nationella efterfrågan på biokol uppskattas redan idag till över 535 000 ton per år, och behovet förväntas öka i takt med att kommuners kunskaper om biokol och kolsänkor fördjupas.

Trots att många kommuner har skrivit under Viable Cities klimatkontrakt med ambitionen att bli klimatneutrala till 2030, är kunskapsnivån om biokol fortfarande låg. Företag X, genom att etablera en biokolsanläggning, har möjlighet att inta en ledande position, inspirera kommuner och bidra till ökad medvetenhet och användning av biokol i Sverige.

För att en biokolsanläggning ska vara ekonomiskt lönsam är det avgörande att hålla overheadkostnader låga, säkerställa förmånliga bränslepriser och utnyttja biprodukter effektivt. Företag X har tillgång till avfallsströmmar som lämpar sig för biokolproduktion, vilket ger en stark grund för lönsamhet.

Det finns även möjlighet att dra nytta av ekonomiska stöd och intäkter kopplade till biokol. Klimatklivet erbjuder investeringsstöd upp till 65 %, och biokol kan generera intäkter som kolsänka på den frivilliga marknaden, där priserna idag ligger mellan 30 och 200 euro per ton minusutsläpp. Eftersom ett ton lagrad biokol motsvarar cirka 2,5 ton koldioxidutsläpp, har denna möjlighet stor potential.

Investeringar i modulanläggningar kan minska initiala kostnader men begränsa flexibiliteten i produktionen.

Rapporten rekommenderar att Företag X fortsätter arbetet med att utveckla en biokolsanläggning genom att begära in offerter, göra en mer detaljerad resultatbudget och utreda kombinerade nyttor av biokolanvändning, såsom rening eller fosforutvinning. Genom att agera nu kan Företag X ta en ledande roll inom området och stärka sin position på marknaden.

Kontakta oss för mer information:
Karolina Unger, Huvudprojektledare, Klimpo, 0705 799 199, karolina.unger@klimpo.se