Under perioden 2021-2023 genomförde Skövde Energi en förstudie om BioCCS (BECCS) med stöd av Energimyndigheten. Klimpo fick förtroendet för rollen huvudprojektledare samt delprojektledare för samtliga fem delprojekt.
Om förstudien:
Skövde Energi har som mål att bli klimatpositiva år 2030. Skövde Energis kraftvärmeverk har en unik möjlighet att fånga in koldioxid från energiåtervinningen av avfall och biobränslen. Potentialen är 100 000 ton koldioxid, vilket motsvarar 5% av Sveriges totala mål om negativa utsläpp till år 2030. Förstudien syftade till att utreda möjligheten att etablera en fullskalig anläggning för avskiljning av koldioxid vid Skövde Energis kraftvärmeverk, block 3 och 4, ge ökad kunskap om BioCCS-installationer vad avser teknik från avskiljning av koldioxid till förvätskning, finansiering och marknad för klimatpositiv fjärrvärme, erforderliga tillstånd samt risker hos medelstora kraftvärmeverk som är lokaliserade inåt land.
– Fler och fler investerare ställer idag höga krav på ett etablerat och framåtlutat klimatarbete i de regioner där etableringar ska ske. Det här är ett viktigt bidrag till att på ett konkurrenskraftigt sätt skapa attraktivitet för nya gröna industriella etableringar, säger Sammy Tanhua, VD, Skövde Energi.
Förstudiens omfattning:
AP1 Teknik
Utveckla förslag på den mest lämpliga tekniken och placeringen för koldioxidavskiljning utifrån Skövde kraftvärmeverks specifika förutsättningar. (Ansvarig: Karolina Unger, HPL)
AP2 Tillstånd
Bedöma och utvärdera vilka tillstånd som krävs för att etablera en avskiljningsanläggning samt för den nödvändiga infrastrukturen. (Ansvarig: Catarina Hästesko, DPL)
AP3 Kommunikation
Intressentdialog och samverkan gällande BioCCS samt marknadsanalys om klimatpositiv fjärrvärme bland Skövde Energis kunder. (Ansvarig: Malin Fredriksson, DPL)
AP4 Transport och logistik
Utreda möjliga lösningar för logistik och transport av koldioxid från avskiljningsanläggningen till slutdestination, såsom hamn eller motsvarande. (Ansvarig: Richard Unger, DPL)
AP5 Finansiering
Utforma scenarier för en hållbar affärsmodell som ligger i linje med Skövde Energis långsiktiga strategi och mål. Identifiera och analysera risker och kostnader längs hela logistikkedjan fram till koldioxidens slutdestination. (Ansvarig: Karolina Unger, HPL)
Projektets framgångar och positiva effekter
Projektet har resulterat i flera viktiga framsteg som stärker organisationens position som en ledande aktör inom hållbar energiproduktion:
Fördjupad kunskap om BioCCS och klimatpositiva lösningar
Projektet har bidragit till en betydande ökning av förståelsen för BioCCS-teknikens potential att möjliggöra klimatpositiv fjärrvärme. Dessutom har det lagt grunden för utveckling av långsiktigt hållbara affärsmodeller som kan bidra till både miljönytta och ekonomisk tillväxt.
Stärkt teknisk kompetens och klimatfokus
Medarbetarna har utvecklat avancerad teknisk expertis samtidigt som projektet har ökat deras medvetenhet om klimatutmaningar och innovativa lösningar. Detta stärker organisationens hållbarhetsarbete och positionerar den som en klimatmedveten förebild inom branschen.
Ökat engagemang och tillfredsställelse hos medarbetare och kunder
Genom att satsa på framtidens hållbara energilösningar har projektet skapat ett ökat engagemang internt och hos kunder. Detta stärker förtroendet för organisationen och bidrar till högre nöjdhet hos alla intressenter.
Etablering av strategiska partnerskap
Genom dialog och samarbete med lokala aktörer och andra intressenter har projektet banat väg för nya partnerskap. Dessa stärker inte bara möjligheterna för framtida projekt utan bidrar också till en bredare utveckling av hållbara energisystem.
Med dessa resultat har projektet inte bara haft en omedelbar positiv effekt utan också lagt grunden för en långsiktig och hållbar utveckling av klimatpositiv energiproduktion.
– De minusutsläpp som Skövde Energi kan producera kan användas i klimatkalkylen hos våra fjärrvärmekunder genom att de på sikt kan välja klimatpositiv fjärrvärme. Det gör att fastigheter och produkter kan bli klimatpositiva, vilket i sin tur skapar möjlighet för kunder och hyresgäster att tillsammans med Skövde Energi möjliggöra klimatomställningen, säger Christer Nilsson, projektägare Skövde Energi.
Kontakta oss för mer information:
Projektledare Karolina Unger, Huvudprojektledare, Klimpo, 0705 799 199, karolina.unger@klimpo.se
Kontakta oss