Delar av projektgruppen under uppstartsmötet i Halmstad i juni 2023. Från vänster: Henrik Nanfeldt, Hallands Hamnar, Pär Mann, Halmstads Energi och Miljö, Kristofer Pettersson, Klimpo, Malin Fredriksson, Klimpo, Håkan Kånge, Halmstads Energi och Miljö, Karolina Unger, Klimpo, Richard Unger, Klimpo, Björn Alvengrip, Hallands Hamnar, Anders Wiberg, Hallands Hamnar, Tony Ortenlöf, Hallands Hamnar och Cecilia Bergquist, Halmstads Energi och Miljö. 

Under perioden 2023-2025 genomför Halmstads Energi och Miljö tillsammans med Hallands Hamnar en förstudie om BioCCS med stöd av Energimyndigheten. Klimpo har fått förtroendet för rollen huvudprojektledare samt delprojektledare för samtliga åtta delprojekt.

Om förstudien:

För att uppnå det nationella klimatmålet om nettonollutsläpp av klimatgaser år 2045 och Hallands läns regionala klimatmål krävs en minskning av klimatgasutsläppen med fem procent per år fram till 2045. Efter 2045 ska regionen vara klimatpositiv enligt nationella mål, och genom att fånga in och lagra biogen koldioxid kan Halmstads Energi och Miljö spela en viktig roll för att generera minusutsläpp och bidra till att städa atmosfären från koldioxid.

Därför genomför Halmstads Energi och Miljö denna förstudie tillsammans med Klimpo och Hallands Hamnar. I studien utreds möjligheten att avskilja biogen koldioxid vid kraftvärmeverken Kristinehed och Oceanen i Halmstad.

Studien omfattar teknikval för avskiljning och förvätskning, finansieringsalternativ, riskbedömning, nödvändiga tillstånd samt praktiska lösningar för transport och mellanlagring.

Dessutom utforskas möjligheten och behovet av att etablera ett lagrings- och logistikcentrum i Halmstads hamn i samarbete med Hallands Hamnar. 

Resultatet rapporteras i februari 2025.

Förstudiens omfattning:

  • AP1 Teknik: Planlägga effektiva anläggningar för koldioxidavskiljning och förvätskning i samspel med ackumulatortank både vid Kristinehedsverket och Oceanen. (Kristofer Pettersson, HPL)
  • AP2 Logistik- och transportcentrum med mellanlagring: Utreda ett logistik- och transportcentrum med mellanlagring för koldioxid på Hallands Hamnar. (Richard Unger, DPL)
  • AP3 Tillstånd och krav för infångning: Identifiera nutida samt framtida nödvändiga krav och tillstånd avseende koldioxidinfångning vid Kristinehedsverket och Oceanen. (Catarina Hästesko, DPL)
  • AP4 Tillstånd och krav för mellanlagring: Identifiera nutida samt framtida nödvändiga krav och tillstånd avseende koldioxidtransport och mellanlagring. (Catarina Hästesko, DPL)
  • AP5 Kommunikation: Identifiera intressentgrupper och initiera samarbeten med lokala företag och organisationer. (Malin Fredriksson, DPL)
  • AP6 Transport och Logistik: Framtagande av logistik- och transportlösningar från avskiljning av koldioxid till och med transport till hamn alternativt till möjlig användning. (Richard Unger, DPL)
  • AP7 Finansiering för BioCCS: Ta fram en affärsmodell för en fullskalig BioCCS-anläggning. Identifiera risker och kostnader längs hela logistikkedjan fram till koldioxidlagring alternativt användning. (Kristofer Pettersson, HPL)
  • AP8 Finansiering för logistikcentrum: Ta fram en affärsmodell för logistikcentrum med mellanlagring för BioCCS. Identifiera risker och kostnader. (Richard Unger, DPL) 

– För ett projekt som detta behövs både lokala och nationella samarbeten. Att driva ett BioCCS-projekt i regionen är positivt med tanke på det stora intresset från kommun, näringsliv och logistik- och transportföretag. Många BioCCS-projekt pågår idag, och en ny industri växer fram i Norden. Det är glädjande att se att Halmstads Energi och Miljö tillsammans med Hallands Hamnar är engagerade i denna resa, säger Kristofer Pettersson, huvudprojektledare på Klimpo. 

>> Läs mer om förstudien här

Kontakta oss för mer information: 
Kristofer Pettersson, Huvudprojektledare, 0705 799 006, kristofer.pettersson@klimpo.se

Detta projekt utförs med stöd från Energimyndigheten och EU genom Next Generation EU: