SvD Näringsliv: Prislapp på hundratals miljoner – hyllas i Sverige

Karin Medin

Karin Medin
Att Sverige var tidiga med en skatt på koldioxid har drivit på kraftbolagen att ställa om mot mer hållbar produktion, enligt Karin Medin.

Prislapp på hundratals miljoner – hyllas i Sverige

Svenska företag och kommuner betalar hundratals miljoner varje år för att släppa ut koldioxid. Nu vill EU skärpa systemet, som backas brett av svenska politiker – och även av de som betalar. Men i Europa kan motståndet bli hårt. Det skriver SvD Näringsliv

En gång kallades kolkraften för ”framtiden” även i Sverige. Det var när den dåvarande socialdemokratiska ministern Birgitta Dahl år 1982 invigde den då toppmoderna koleldade pannan på kraftverket i Södertälje. Idag är läget annorlunda. Och orsaken är pengar.

– I en av pannorna eldas sedan många år 100 procent returträ och i den andra utsorterat avfall. Att omställningen bort från kolet gjordes var för att det fanns ett ekonomiskt incitament, säger Karin Medin, vd för kommunägda Söderenergi, när hon står på taket på det 70 meter höga kraftvärmeverket i Södertälje.

Söderenergis anläggningar släpper varje år ut över 100 000 ton koldioxid. Med EU:s system för utsläppsrätter får det kommunala bolaget en viss mängd rätter gratis, men det räcker inte. Resten måste täckas upp med rätter som Söderenergi betalar för.

Igelstaverket
Söderenergis anläggning i Södertälje är fortfarande en källa till växthusgaser, men företaget hoppas ändra på det

I maj 2017 kostade rätten att släppa ut ett ton koldioxid 5 euro. I maj 2022 hade det priset stigit till drygt 90 euro.

– Vi välkomnar ett högt pris, säger Karin Medin.

BioCCS och negativa utsläpp

Karin Medin berättar om planerna på hur Söderenergi ska gå från att släppa ut 100 000 ton koldioxid per år till att istället fånga in upp emot 800 000 ton per år ur atmosfären. Det är här möjligheten finns att tjäna pengar på EU:s utsläppsrätter i stället för att betala.

– Man kan nog utgå från att priset på negativa utsläpp ganska väl kommer att följa priset på utsläppsrätter, konstaterar Karin Medin.

När Söderenergi om ett par år ska fatta beslut om en investering på över två miljarder kronor för att fånga in koldioxid är det helt avgörande att satsningen är ekonomisk och det i sin tur förutsätter att det finns en marknad för produkten.

– Kalkylen måste gå ihop. Produkten vi säljer måste vara konkurrenskraftig. Satsningen på negativa utsläpp ska gagna fjärrvärmekunderna i stället för att produkten blir dyrare.

Läs hela artikeln och affärsmöjligheterna hos SvD Näringsliv

Dela artikeln på sociala medier

Läs fler nyheter