Djupt nere under den lolländska myllan ligger (en del av) lösningen på klimatkrisen som Danmark och resten av världen befinner sig i på grund av de stora mängder CO₂ som släpps ut i atmosfären.
Sökandet efter lösningen utspelar sig i området Rødby och Rødbyhavn. 1 100 meter ner finns goda förutsättningar för att etablera ett CO₂-lager, som enligt GEUS (Danska Statsgeologerna) kan rymma upp till 340 miljoner ton CO₂.
Christoffer Mouritzen är chefsgeolog på det danska företaget CarbonCuts som nu leder arbetar med fångst och lagring av CO₂, vilket kan hjälpa till att lösa klimatkrisen.
”Vi når inte klimatmålen om vi inte får igång CO₂-lagringen. Just nu är lagring en bra lösning, men en längre och ihållande grön omställning måste ske så att mindre CO₂ släpps ut, säger Christoffer Mouritzen, chefsgeolog på CarbonCuts.
>> Läs hela artikeln i Business Lolland-Falster
Artikeln handlar om jordlagren under Rødby, och vad som behövs för att kunna etablera ett CO2-lager i den så kallade Rødby-strukturen, som är ett av de åtta områden som Danmarks Energimyndighet (Energistyrelsen) har undersökt, och strategiskt utvärderade på land och nära kusten i Danmark. De åtta områdena har precis de rätta geologiska förutsättningarna för att kunna lagra CO₂ under jord.
Träffa CarbonCuts och hör mer om detta i Stockholm
Den 3-4 oktober har du möjlighet att träffa CarbonCuts och höra mer om detta på THE BioCCUS Conference då Ken Wesnæs, CEO CarbonCuts, är på plats och talar på Klimpos konferens i Stockholm. Vi hoppas att vi ses då!