Under perioden 2022-2023 genomförde Umeå Energi en förstudie om BioCCS med stöd av Energimyndigheten. Klimpo fick förtroendet för rollen som delprojektledare för ett av fem delprojekt, Kommunikation. Projektet leddes av Sigholm.

Dåva Kraftvärmeverk. Foto: Johan Gunséus

Om förstudien:

I förstudien undersökte Umeå Energi olika teknikalternativ för koldioxidinfångning med målsättningen att i framtiden kunna minska koldioxidutsläppen vid Dåva kraftvärmeverk. Förstudien är en del i energibolagets arbete med att identifiera och genomföra omställningen mot en koldioxidfri infrastruktur.

Dåva kraftvärmeverk, som är en av Europas mest energieffektiva och miljöanpassade anläggningar med avfall och biomassa som bränsle, fyller en viktig funktion i samhällets infrastruktur. Här omhändertas brännbart avfall från hela Västerbotten och delar av Västernorrland vilket samtidigt medför stora koldioxidutsläpp.

I förstudien utredde projektgruppen logistik- och transportmöjligheter, affärsmodeller, kommunikation och tillstånd för att nå visionen om att spara uppemot 300 000 ton biogen koldioxid, vilket motsvarar ca 15 % av Sveriges vision om negativa utsläpp till år 2045.

I förstudien samarbetade Umeå Energi även med INAB och Kvarken Ports (Umeå Hamn) i frågor som rör förutsättningar kring logistik och transport av koldioxid.

– Umeå Energi har potential att bidra till stora negativa koldioxidutsläpp genom direktinfångning av biogen koldioxid från förbränning av biobränslen. Fördelen med att driva ett BioCCS-projekt i regionen är att det finns ett stort intresse, både inom kommun, näringsliv och logistik- och transportföretag. Det möjliggör de samarbeten som kommer krävas för ett sådant här projekt, säger Mårten Henriksson, Affärsutvecklare, Umeå Energi.

Kommunikationsarbetet inom Umeå Energis BioCCS-projekt:

Kommunikationsarbetet leddes av Klimpo i nära samarbete med kunden och projektgruppen. Kommunikationen syftade till att säkerställa tydlighet, engagemang och stöd från intressenter för att stärka projektets framdrift och bidra till Umeå Energis vision om en koldioxidfri framtid. Arbetet omfattade:

  • Identifiering av intressentgrupper: Kartläggning av relevanta målgrupper och deras behov av information och delaktighet i projektet.
  • Utformning av kommunikationsstrategi och kommunikationsplan: Planering av hur olika intressenter skulle informeras och engageras utifrån deras specifika behov och roll i omställningen till en koldioxidfri infrastruktur i Umeå.
  • Löpande kommunikation: Ansvar för att regelbundet kommunicera projektets framsteg till berörda parter.
  • Produktion av kommunikationsmaterial: Skapande av artiklar, mötesunderlag och annat nödvändigt material för att effektivt nå ut till de identifierade målgrupperna. Val av kommunikationsmetod (t.ex. möten, skriftligt material eller digitala plattformar) baserat på målgruppens preferenser och projektets behov.


Kontakta oss för mer information om Klimpos delaktighet i studien: 
Malin Fredriksson, delprojektledare kommunikation, 0708 865 841, malin.fredriksson@klimpo.se