Med hjälp av finansiering från Industriklivet har flera kommunala företag initierat koldioxidinfångningsprojekt som kan bidra till stora utsläppsminskningar och negativa utsläpp. Den totala klimatnyttan skulle motsvara ungefär 10 procent av Sveriges samlade klimatpåverkan 2020, visar en ny rapport från Sobona – kommunala företagens arbetsgivarorganisation.
– Vi upptäckte att minst var femte projekt inom ramen för Industriklivet drivs av ett kommunalt företag. När vi tittade närmre på detta såg vi att en möjlig förklaring är själva organisationsformen. Många kommunala företag har uppdrag att ligga i framkant i hållbarhetsfrågorna. Dessutom kan de göra innovativa satsningar som inte är lönsamma här och nu, men som banar vägen för andra. Och eftersom många kommunala bolag även agerar på affärsmässiga villkor finns det ofta goda samarbeten med näringslivet, säger Per Nordenstam, vd på Sobona.
Om projekten som de kommunala företagen själva initierat eller ingår i genom Industriklivet blir till verklighet skulle klimatnyttan vara mycket stor:
- Den totala potentialen för negativa utsläpp skulle motsvara över sju gånger inrikesflygets klimatpåverkan 2019.
- Den totala potentialen för utsläppsminskningar skulle motsvara nära två gånger inrikesflygets klimatpåverkan 2019.
- Den totala klimatnyttan skulle motsvara nio gånger inrikesflygets klimatpåverkan 2019 eller ungefär 10 procent av Sveriges samlade klimatpåverkan 2020.