Fastighetsbolaget Wihlborgs har tecknat ett intentionsavtal med Öresundskraft om köp av negativa utsläppsverifikat för att använda som klimatkompensation. Avtalet realiseras när Öresundskraft byggt en fullskalig anläggning för avskiljning av koldioxid vid Filbornaverket. Det skriver Öresundskraft i ett pressmeddelande.
Intresset är stort för så kallad CCS, koldioxidavskiljning och -lagring, inte minst bland Öresundskrafts miljöambitiösa företagskunder. När Öresundskraft i framtiden kan avskilja fossil och biogen koldioxid från Filbornaverket kommer kunderna dels att kunna köpa koldioxidfri fjärrvärme, dels negativa utsläpp. Genom att köpa negativa utsläpp kan en kund kompensera för klimatutsläpp som är svåra att få bort i egen regi.
Fastighetsbolaget Wihlborgs har nappat på idén och tecknat ett så kallat intentionsavtal där man förklarar sig villig att köpa 10 000 ton negativa CO2-ekvivalenter fördelat på 5 år i region Helsingborg. Pris och andra villkor spikas när Öresundskrafts styrelse slutligen godkänner en anläggning för CCS vid Filbornverket.
– Vi har under många år arbetat för att minska vår klimatpåverkan och rankas nu som global ledare – GRESB Sector Leader – i vår kategori. Målet att halvera de klimatpåverkande utsläppen i vår värdekedja till år 2030 och år 2045 ska hela verksamheten vara klimatneutral. Det berättar Magnus Lambertsson, regionchef vid Wihlborgs Fastigheter i Helsingborg.
– Därför ser vi positivt på Öresundskrafts initiativ om negativa utsläpp. Tillsammans med våra många andra åtgärder, till exempel solceller, aktiva val av byggmaterial och energibesparingar, stärker det våra möjligheter att nå klimatmålen.
– Att våra kunder delar vår syn på detta är oerhört glädjande, menar Anders Östlund, vd på Öresundskraft. Koldioxidavskiljning på Filbornaverket kan bli verklighet redan om några få år. Men vi behöver ekonomiskt stöd från staten för att ta merkostnaden och den ekonomiska risken – ett investeringsstöd, en garanterad intäkt för negativa utsläpp och gärna även fossilutsläppsminskning. Med det kan vi bli en vägvisare för branschen, avslutar Anders Östlund.