I en ny policyrapport granskar ZERO och Skift läget för koldioxidborttagning i Norge, Sverige, Danmark och Finland, samtidigt som de presenterar rekommendationer för ny politik.
Det nya policydokumentet ger en översikt över regleringar och politiska åtgärder för att realisera koldioxidborttagning i fyra nordiska länder och innehåller flera rekommendationer. Dokumentet baseras på insikter från tre tidigare rapporter från ZERO och Skift, och arbetet har finansierats av Nordiska ministerrådet.
– Danmark utvecklar sin politik för koldioxidborttagning i rekordfart, och Sverige har äntligen lanserat det auktionssystem som beslutades 2022. Båda länderna har avsatt betydande resurser för att finansiera flera projekt de kommande åren, säger Thomas Ulstein, författare till dokumentet och industrirådgivare på ZERO.
Danmark har genomfört tre omgångar av projektfinansiering de senaste åren, medan Sverige nyligen avslutade sin första omvända auktion för koldioxidborttagning och lagring. I en omvänd auktion tävlar projekt om statliga medel för att få stöd under ett antal år.
Nytt stödprogram i Norge på gång
Den norska regeringen har beslutat om ett nytt stödprogram för att minska utsläpp och skapa negativa utsläpp inom industrin och avfallshanteringen. Programmet, inspirerat av auktionssystemen i Sverige och Danmark, kommer att presenteras i statsbudgeten för 2026.
– Det är lovande att regeringen äntligen har tagit detta beslut. Nu är det bråttom att få programmet på plats. Ett sådant system är inte bara avgörande för att Norge ska nå sina klimatmål, utan också för att behålla sin ledande roll inom CO2-hantering, säger Ulstein.
Fyra rekommendationer för framtiden
För att accelerera arbetet med koldioxidborttagning i Norden föreslår ZERO och Skift följande åtgärder:
- Sätt upp tydliga mål för koldioxidborttagning i klimatlagstiftningen. Norge saknar sådana mål idag. Det är viktigt att skilja på mål för utsläppsminskning och mål för koldioxidborttagning för att säkerställa att utsläppsminskning har högsta prioritet. Koldioxidborttagning bör inte ersätta utsläppsminskningar utan bidra till negativa utsläpp.
- Inför politiska styrmedel för att skapa incitament för koldioxidborttagning. Omvända auktioner och subventioner är hittills de mest använda lösningarna i Norden, men även krav, skatteförmåner och investeringar i infrastruktur kan ge incitament för nya projekt.
- Samordna riktlinjer för deltagande i den frivilliga koldioxidmarknaden. Den frivilliga marknaden kommer att spela en avgörande roll i att finansiera högkvalitativa koldioxidborttagningsprojekt. Till exempel har Microsoft och Equinor redan finansierat borttagning av miljontals ton koldioxid genom framgångsrika nordiska projekt. Dock har den frivilliga marknaden utmaningar med trovärdighet, och standardiserade och samordnade regler i Norden kan förbättra detta.
- Koordinera utvecklingen av infrastruktur i Norden. Effektiv hantering av koldioxid kräver robusta värdekedjor för fångst, transport och lagring av CO2. Stora investeringar krävs för att etablera en fungerande infrastruktur. Om de nordiska länderna kan planera och samordna sina system för transport och lagring över gränserna minskar risken för privata investeringar.