Under perioden 2022-2023 genomförde Falu Energi och Vatten en förstudie om BioCCS med stöd av Energimyndigheten. Klimpo fick förtroendet för rollen huvudprojektledare samt delprojektledare för samtliga fem delprojekt. FEV

Foto: Falu Energi och Vatten

Denna förstudie utredde möjligheterna att etablera en fullskalig anläggning för avskiljning av koldioxid (BioCCS) vid Västermalmsverket, drivet av Falu Energi & Vatten. Anläggningen har potential att avskilja cirka 140 000 ton biogen koldioxid per år, motsvarande 7 % av Sveriges mål om negativa utsläpp till 2030.

Studien fokuserade på BioCCS-teknikens integration i Faluns smarta energisystem, där spillvärme från exempelvis Ecodatacenter kan utnyttjas i fjärrvärmenätet och överskottsel från förnybara källor kan driva BioCCS-processer.

Projektgruppen utredde tekniska lösningar för koldioxidavskiljning och förvätskning, logistik och lagring samt krav på tillstånd och regelverk. Samtidigt initierades samarbeten inom utvecklingsprogrammet ”Ett smartare Falun”.

Förstudiens omfattning: 

  1. AP1 Teknik: Föreslagit fyra olika tekniker för koldioxidavskiljning, anpassade till olika energilösningar, och valt den mest lämpliga tekniken för Västermalmsverket. (Kristofer Pettersson, DPL)
  2. AP2 Tillstånd: Utvärderat de nödvändiga tillstånden för att etablera en avskiljningsanläggning och identifierat regulatoriska krav för implementering. (Catarina Hästesko, DPL)
  3. AP3 Kommunikation: Identifierat och samverkat med relevanta samarbetspartners inom programmet ”Ett smartare Falun” samt andra aktörer och kunder till Falu Energi & Vatten för att skapa gemensamma synergieffekter. (Malin Fredriksson, DPL)
  4. AP4 Transport och logistik: Kartlagt möjliga logistik- och transportlösningar för koldioxid från avskiljning till transport till hamn eller annan slutdestination. Identifierat potentiella samarbetspartner för transportlösningar. (Richard Unger, HPL)
  5. AP5 Finansiering: Utarbetat scenarier för en affärsmodell som ligger i linje med Falu kommuns långsiktiga strategi och mål. Identifierat risker och kostnader längs hela kedjan från koldioxidavskiljning till dess slutdestination. (Karolina Unger, DPL)

Projektets framgångar och positiva effekter:

  • Fördjupad kunskap om BioCCS och klimatpositiv fjärrvärme: Projektet har ökat Falu Energi och Vattens förståelse för BioCCS-teknikens potential och dess roll i att skapa klimatpositiv fjärrvärme.
  • Utvecklad teknisk kompetens: Medarbetarna har tillägnat sig avancerad teknisk kunskap och stärkt sin förståelse för klimatutmaningar och lösningar, vilket bidrar till organisationernas hållbarhetsarbete. 
  • Ökad kunskap om logistik och mellanlagring av koldioxid
    Projektet har utvecklat en förståelse för hela kedjan, från avskiljning av koldioxid till transport och eventuell mellanlagring. Möjliga lokala platser för mellanlagring har identifierats och analyserats för att skapa robusta och effektiva logistiklösningar.
  • Positiv respons från lokala aktörer
    Genom dialog med intressenter och kunder har projektgruppen framgångsrikt kommunicerat värdet av BioCCS och klimatpositiv fjärrvärme. Flera lokala aktörer har uttryckt intresse och en vilja att delta i fortsatt dialog och satsning på BioCCS och klimatpositiva lösningar.

Kontakta oss för mer information:
Richard Unger, Huvudprojektledare, Klimpo, 0705 799 028, richard.unger@klimpo.se