Under perioden 2023-2024 genomförde Tierps Energi och Miljö AB, Temab, en förstudie om BioCCS med stöd av Energimyndigheten. Klimpo fick förtroendet för rollen huvudprojektledare samt delprojektledare för samtliga fem delprojekt.

Delar av projektgruppen från Klimpo och Temab. Från vänster: Richard Unger, Klimpo, Tomas Henriksson, Temab, Karolina Unger, Klimpo, Tomas Ulväng, Temab, Mattias Eskilsson, Temab, Malin Fredriksson, Klimpo, Kristofer Pettersson, Klimpo och Kenneth Juul, CarbonCentric.

Om förstudien:

Tierps Energi och Miljö (Temab) siktar på att bli klimatneutrala till 2030, och BioCCS kan vara en nyckelkomponent för att nå detta mål. Temab:s industrikunder efterfrågar också klimatpositiva lösningar i det växande hållbara Tierp.

Denna förstudie undersökte potentialen för att etablera en koldioxidavskiljningsanläggning vid Tierps värmeverk, som kan avskilja cirka 23 000 ton koldioxid per år, motsvarande 1% av Sveriges mål för negativa utsläpp till 2030. Anläggningen har även stor indirekt potential som plattform för forskning, utveckling och export av BioCCS-teknik.

Förstudien analyserade investeringskalkyler, finansieringsalternativ, tekniska lösningar och risker. Arbetet omfattade även en kartläggning av nödvändiga tillstånd samt en jämförelse mellan lagring och användning av koldioxid inom transportsektorn (CCU). Projektet har även identifierat samarbetspartners och finansiärer för att skapa en hållbar affärsmodell för framtida implementering.

Förstudiens omfattning:

  1. AP1 Teknik: Planering av en effektiv och innovativ anläggning för koldioxidavskiljning med förvätskning. (Kristofer Pettersson, HPL)
  2. AP2 Tillstånd: Identifiering av nuvarande och framtida krav samt nödvändiga tillstånd för koldioxidinfångning, förvätskning, koldioxidtransport och användning. (Catarina Hästesko, DPL)
  3. AP3 Kommunikation: Identifiering av intressentgrupper och etablering av dialoger med lokala, regionala och nationella företag och organisationer. (Malin Fredriksson, DPL)
  4. AP4 Transport och logistik: Kartläggning av logistik- och transportlösningar från koldioxidavskiljning till hamn, slutlagring eller möjlig användning. (Richard Unger, DPL)
  5. AP5 Finansiering: Utveckling av affärsmodell för en fullskalig BioCCS-anläggning, inklusive identifiering av risker och kostnader längs hela logistikkedjan. (Richard Unger, DPL)

Projektets framgångar och positiva effekter

  • Samverkansmöjligheter och regionala fördelar
    Studien identifierar goda förutsättningar för koldioxidavskiljning vid Tierps värmeverk, samt ett stort intresse för koldioxid som råvara bland regionala aktörer. Detta stärker möjligheterna till samarbete inom transport och logistik samt bidrar till lägre kostnader och ökad effektivitet.
  • Flexibilitet och teknik
    Mindre anläggningar som Tierps värmeverk kan vara flexibla i transportkedjan och medför konkurrenskraftiga kostnader, särskilt med standardiserade och modulära avskiljningslösningar. De historiska skalfördelarna med stora anläggningar minskar i takt med att modulära teknologier blir vanligare och mer kostnadseffektiva.
  • Strategisk placering
    Tierp har en fördelaktig geografisk position med närhet till Gävle Hamn och Hargs Hamn, båda lämpliga för transport av flytande koldioxid till slutlagring. Gävle Hamn anses särskilt attraktiv tack vare sin befintliga infrastruktur och närhet till större punktutsläppare.
  • Små punktutsläpp. Värmeverkets utsläpp i Tierp är, med dess mindre punktutsläpp och geografiska placering vid kusten, unikt i jämförelse med andra anläggningar där BioCCS utretts. Därför kan resultatet från denna förstudie vara till nytta för många andra aktörer med små punktutsläpp samt för att realisera byggandet av en BioCCS-anläggning.

Kontakta oss för mer information: 
Kristofer Pettersson, Huvudprojektledare, 0705 799 006, kristofer.pettersson@klimpo.se de

Detta projekt utfördes med stöd från Energimyndigheten och EU genom Next Generation EU: