Sedan april förra året har en banbrytande pilotanläggning för koldioxidavskiljning (CCS) testats vid Sysavs kraftvärmeverk i Malmö. Det är första gången tekniken testats i stor skala på rökgaser från avfallsförbränning, och resultaten är både lovande och lärorika.
Traditionella metoder för koldioxidinfångning kräver mycket el och värme, men det världsledande forskarteamet från Lunds universitet har utvecklat en teknik med potential att kraftigt minska energiförbrukningen. Testerna vid Sysavs kraftvärmeverk är nu avslutade.
Pilotanläggningen har använt en blandning av högkoncentrerade aminer för att avskilja koldioxid från rökgaserna. Systemet är kopplat till linje 4 i kraftvärmeverket, där rökgaser leds in i ett absorptionssystem. Röken passerar genom absorptionskolonnen, där koldioxiden reagerar med aminerna i en vätska som flödar ovanifrån. Denna metod möjliggör en effektiv överföring av koldioxid från gas till vätska.
”Det funkar!”
Att genomföra testerna i stor skala har gett forskargruppen insikter som är omöjliga att uppnå i laboratoriemiljö.
– Att arbeta med riktig rökgas är en helt annan sak än att göra det i labbet. Vi har stött på flera oväntade utmaningar, såsom frysta rör och problem med kondensvatten, berättar Helena Svensson, forskare i kemiteknik vid Lunds universitet som leder teamet. Men det stora är att det funkar! Naturligtvis finns tekniska förbättringar att göra, men det är inget som vi inte kan hantera.
Pilotanläggningen har testats under olika driftförhållanden, inklusive olika temperaturer och flöden av både rök och vätskor, samt varierande koncentrationer av aminer. Testerna har resulterat i mängder av värdefull information.
– Vi har jättemycket data, och det är vi väldigt glada för, säger Helena Svensson. Det här är första gången vi testar tekniken i stor skala, och vi har nu hundratals prover som väntar på analys. Den här informationen är värdefull för att vidareutveckla tekniken framöver.
Stor potentiell samhällsnytta
En viktig del av forskningen fokuserar på hur energisnål processen är. Möjligheten att använda fjärrvärmevatten i stället för ånga skulle kunna ha stor inverkan på energiförbrukningen.
Projektet avslutas officiellt vid årsskiftet, men innan dess ska piloten även testas hos Öresundskraft. Kommande år förväntas resultera i vetenskapliga publikationer och en slutrapport till Energimyndigheten. De lovande resultaten innebär att tekniken nu tar ett steg närmare kommersialisering och kan bidra till framtida storskalig implementering.
– Vi har visat att tekniken fungerar, men vi väntar nu på ytterligare resultat som ska visa exakt hur energieffektiv processen är, säger Helena Svensson.
>> Läs hela pressmeddelandet från Sysav
Fakta
I projektet Energisnål koldioxidinfångning med AMP/DMSO har världsledande forskare i Lund samarbetat med fyra klimatengagerade företag: Sysav, Granitor Systems, Växjö Energi och Öresundskraft. Projektet har delfinansierats av Energimyndigheten och EU.
I forskarteamet under ledning av Helena Svensson ingår Hanna Karlsson, Selda Bekirovska, Carmel Bhavana Lingisetty, Mikael Sjölin och Christian Roslander