Pilotanläggning för koldioxidinfångning på plats
På Växjö Energi testas just nu en ny, världsunik teknik för att fånga in koldioxid. En pilotanläggning har i dagarna installerats, i samarbete med bland annat Lunds Tekniska Högskola och Granitor Systems.
– Nu är vi igång, så kul! Vi deltar i pilotprojektet eftersom vi på Växjö Energi vill fånga in koldioxid på det bästa och mest kostnadseffektiva sättet. Det ska bli spännande att följa resultatet, säger Sofie Rothén, projektledare på Växjö Energi.
Forskare vid Lunds Tekniska Högskola har utvecklat den nya tekniken, som kräver betydligt mindre energi än andra metoder. Den ska nu testas vid tre svenska kraftvärmeverk, Sysav, Öresundskraft och Växjö Energi. Först ut är Växjö Energi.
Negativt utsläpp
– Vi kommer att testa att fånga in biogen koldioxid i rökgaserna från biomassan som används på Sandviksverket. Om man fångar in och gräver ned koldioxiden – då får vi ett negativt utsläpp, säger Ola Wallberg, forskare och professor vid Lunds Tekniska Högskola.
Granitor Systems står för processkunnandet och har byggt anläggningen. Tillverkade komponenter monterades samman för att därefter transporteras till Växjö och kopplas ihop med Sandviksverkets kraftvärmeanläggning.
– Det känns jättebra. Resan är lång, men får vi ett positivt resultat under piloten hoppas vi på att kunna bygga en fullskalig anläggning inom cirka fem år, säger Jesper Moberg, projektledare Granitor Systems.
Energimyndigheten stöttar
Växjö Energi tog 2020 ett beslut att satsa på koldioxidinfångning. Förhoppningen är att ha en permanent anläggning på plats inom några år och fånga in 200 000 ton koldioxid årligen.
Traditionell teknik för koldioxidinfångning slukar mycket energi i form av högtrycksånga, vilket i en kraftvärmeanläggning används till att producera el. Tekniken, som Lunds Tekniska Högskola utvecklat, kräver väsentligt lägre energianvändning och därför påverkas inte elproduktionen.
Pilotstudien löper under cirka tre år. Energimyndigheten bidrar med statligt stöd.